Bækkehuset
- krøller eller ej

Naturoplevelser i Bækkehuset's have

Her i Bækkehuset nyder vi i høj grad vores have - såvel de vilde planter - som dem, vi selv planter og sår. Med hensyn til den vilde natur er vores viden absolut  på lavt niveau. Derfor vil rettelser og anden kritik glæde os meget!

På et tidspunkt i 2018 opdager vi, at der er en eller to orkideer i vores have. Ved en forespørgsel på "Fugle og Natur" får vi at vide, at det er en af Danmarks mest almindelige orkideer, nemlig SKOV-HULLÆBE

 Den er en ret høj plante - med bittesmå blomster.

 

Her  ses de første grønne skud (en del forstørret), som  viser sig i juni måned.

Fotograferer man den (og zoomer ind) viser de smukke orkide-blomster sig.

 Billede af frøstandene, så er vi mod slutningen af august.

                Alle orkideer i Danmark er jo fredede - de mest sjældne er "rødlistede" - her er der specielle regler. 

Andre vilde blomster i haven

                                    Brunelle 

                                     Cikorie 

                                                                                         Følfod

 Hvis man kan bruge udtrykket "sød" om en blomst, må det da være den. Den gror villigt, hvor intet andet kan gro, og flytter man den til mere næringsrig jord, fortsætter den bare. Først kommer de gule blomster, senere de store og bløde blade.  

                         Mælkebøtte 

              Tusindfryd eller Bellis 

                           Lancetbladet vejbred - efterår 

EGERN I HAVEN

                                    De er oftest røde. Men en enkelt gang har vi haft et sort egern i haven.

                                          Disse ses nu af og til længere nede i sommerhusområdet

I flere år har vi haft glæde af pindsvin i haven, i alt fald i 2012, 2014 og 2016

Nogle år har der været unger. I 2016 hele 5, men jeg tror ikke de klarede vinteren. Katte enes godt med dem, deler endog gerne tørfoderet med lidt anderledes dyr. Vores nuværende hund er meget forsigtig, når der er pindsvin i nærheden.

Men de voksne kan nu godt blive lidt træt af den fotograf! 

Rådyr ser vi tit i haven

Måske er de ikke i haven hver eneste dag, men jeg tror det. Det ses på roserne, grønkålene og såmænd også jordbær-planternes blade. Det er ikke hver dag, vi får øje på dem - og sjældent, at vi når at fotografere dem. Men denne lille buk var meget interesseret i "damen i vinduet" og kom nærmere og nærmere.

 Vi bliver så glade, når der kommer rådyr i haven - også i urtehaven. Men her er følelserne lidt blandede, med hensyn til denne lille rå. Hun har ganske vist klaret i alt fald ét lam, men ser ud til at have meget ondt, når hun går eller løber. Der er vist ingen, der ved, hvordan hun kom til skade. Men hun er set i området i et par år. Hasse fik billederne her oktober 2020.

Skrubtudse

Foruden alle de tudser, vi ser i komposten og urtehaven, holder somme tider en eller flere til inde i drivhuset. Hen er ingen sokkel, kun nogle nedgravede holdepunkter i træ eller plastrør. Så de kommer nok ind "nedefra". Nogle forsvinder igen (vel samme vej) - mens andre bliver i lang tid. Her er jo også en del insekter og andre smådyr. Og har vi en tudse i drivhuset, så får den naturligvis en gryde med vand og en "fast" træpind, så den kan gå i vandet og op igen!

Muldvarp

Har desværre kun et billede af én, der er død.

De generer os ikke, dertil har vi alt for få af dem.

Og så længe, de holder sig under jorden, lader vi dem være.

Træffer vi så på en af de døde, kan vi jo kun kortvarrigt nyde en af naturens fineste pelse.

Regnorme

I enhver ordentlig have myldrer det med regnorme. Det gør det også her. Så er det bare lige at få fotograferet nogle. Vi må anstrenge os. DER KOMMER FLERE BILLEDER!

Salamander

(Vi har kun set lille vandsalamander)

De lever tilsyneladende kun i den fugtige "kælder" i drivhuset. De er selv kommet dertil. Vi ser hvert år mindre salamandre, men tvivler på, at det er unger af de andre - samme art nok, men tror at de kommer udefra.

Det lille dyr løftes forsigtigt op, så man kan se  den smukke farve på bugen. Derefter kommer den ned i sin "kælder" igen.


Snegle

Starter med vinbjergsneglen 

Ses her sammen med en almindelig have-snegl med hus. Vi har få vinbjergsnegle i haven 

Den almindelige skovsnegl

Her er der en del i haven, men ikke så mange at de generer os

Det skal jo starte et sted, så her ses en snegle-parring på en træstamme.

Her er den kommet op i en af kattenes madskåle. Så er det lige med at finde ud af, hvordan man kommer ned

Almindelig have-snegl med hus 

Som barn samlede jeg på snegle - men min far, der levede (hovedsageligt) af sit frilandsgartneri, var ikke så glad for det.

Jeg tror alligevel, at såvel den gang som nu, mange forstår min fascination: alle de smukke sneglehuse, og glæden ved at fodre sneglene med hakket persille! (Nu må de dog nøjes med det, de selv finder i vores have, og flyttes somme tider til "naturområderne", som samme have er rig på!)

 En af de sidste dage i februar (2020) var vi ude at kigge efter snegle med hus. Vi fandt bunker af dem, men døde - og kun ganske få, der så ud til at leve

De var meget små. Billedet med hasselnødderne illustrerer størrelsen 

 

Det viste sig, at der bag brædder i urtehaven var en del ganske unge snegle med hus . 

Iberiske skovsnegl, kaldet "Dræber-snegl"                          

Her er et eksemplar. De har aldrig generet os, vi ikke har så mange af dem. Hasse giver dem til hønsene, der vist nok  spiser dem! 

 Vi ved ikke, om den "nøgne snegl"  er afkom af dræbersnegle. Den fandtes sammen med de små "snegle-børn med hus" (oven over). Når den lå sammenrullet, havde den samme størrelse som dem (sidst i februar 2020)

Bier og hvepse

Vi kender (vist nok) forskel på bier og hvepse og humlebier, når vi ser dem flyve rundt eller sidde på en blomst. Men når så billedet er taget, og man har udnyttet sin zoom på kameraet, får de jo tit samme størrelse - og så begynder det at blive svært at se forskellen mellem en  humlebi og en honningbi, altså for os!                                                                                    RETTELSER OG KRITIK FRA BEDRE VIDENDE ER MEGET VELKOMMEN 

Humlebier

Honningbier

 

Hvepse

Hvepsebo, nede på jorden. Det var for nært på vore døre, så hvepsene måtte dø. Men beundre det flotte arbejde kan man da. 

Denne er levende og spiser løs. 

Her er - hvad der kunne være blevet - starten på mange hvepseliv. De dyr, bliver som nogle af de meget få i vores have, aflivet - når de laver deres flotte bo lige på vore adgangsveje til huset. Ellers har de fred!

Sommerfugle

Dagpåfugleøje  

            En meget almindelig sommerfugl i Danmark 

Tidsel-sommerfugl ligner meget en anden 

- nemlig nældens takvinge, der dog har blå pletter 

Fire billeder af en Admiral, en meget almindelig sommerfugl 

Desværre er det ikke lykkedes mig at finde ud af dennes korrekte navn: Skovrandøje eller Plettet træsommerfugl. 

Græsrandøje skulle være Danmarks mest talrige dagsommerfugl - vi har først lige opdaget den (men er også novicer i denne afdeling af dyreverdenen).

Biodiversitet skulle være et stort problem - altså, at vi har brug for mere. I vores have er der nu nogle stykker, der arbejder hårdt for at afhjælpe problemet. Vi mener, at disse larver vil blive til Tidsel-sommerfugle og Nældens takvinge (vi er ikke klar over hvilke)

I urtehaven var der flotte grønkål - men så var de der ikke mere! Vi formoder, at larverne, som har spist dem, vil blive til Kålsommerfugle!                Alle larverne er fotograferet i 2020 - og i øvrigt græder vi ikke over at dele med dem.          Grønkål har en fantastisk evne til at  producere ny blade, så kaninerne bliver ikke snydt for deres livret!

 Her er vi så en god måned senere. Hvor larverne er, ved vi ikke, har ikke set pupper. Men grønkålene har klaret skærene - en fantastisk plante.

Mon der kommer et hold sommerfugle igen?

 

INSEKTER OG LIGNENDE

Er man begyndt at fotografere, og så en dag - tilfældigt - kommer til at "fange" et insekt eller andet mindre dyr, kan man godt blive helt forfalden til at betragte de utrolig smukke små væsener (selv om nogle af dem jo unægtelig kan være en anelse irriterende)! 

 Fluer

 

Ja, dem ser vi også - og fluesmækkeren bruges inde i huset, mest om sommeren.

Ved kaniner og høns prøver vi på at minimere "møgfluerne"s antal ved at have store bure, der gør det lettere for dyrene at holde gødningen for sig.

Desuden at holde gødningen tildækket, og i fluetiden hurtigt dække kompost / mødding (med f.eks. ukrudt) hurtigst muligt efter mugning.

Nu er der jo tusindvis af flue-arter, som vi ikke har nogen indflydelse på - og som jo er en af brikkerne i den vilde natur / bio-diversitet.

GRÆS-HOPPE 

                                  Et imponerende lille dyr

                   Set gennem ruden 

 Edderkop

                                  Korsedderkop

 Denne er måske en høstedderkop ?? 

 En dag får jeg øje på en fin edderkop (Korsedderkop, tror jeg), da jeg kigger ud på vejen, der går få meter fra huset. Tager et billede gennem vinduet .....

-- og så et udefra, nu med vinduet i baggrunden.

Marie-høns

 Tæger (Ikke at forveksle med flåter)

Amerikansk fyrretæge - er vist kommet til Danmark for mindre end 20 år siden 

          Stor løvtæge - set fra siden

            Stor løvtæge - set ovenfra 

Svirrefluer - også kaldet blomster-fluer

 De kommer på alle blomsterne, uanset om de er dyrkede eller "vilde" som den smukke tidselblomst nederst.

 Guldsmede og lignende

 Disse smukke flyvende insekter ser man som oftest i nærheden af vand. Men faktisk også ret tit i haven, i alt fald hos os. Her er en af dem landet i en engelsk rose

 Andre finder et strå eller en gren at mellemlande på, før de flyver videre.